Det å finne en investor som er riktig match for ditt selskap er lettere sagt enn gjort. Mange oppstartselskaper og andre som trenger ekstern finansiering sliter med å finne de riktige investorene. Disse mystiske personene og selskapene som tidligere har vært vanskelige å finne, og enda vanskeligere å komme i kontakt med dukker nå oftere og oftere opp i nyhetsbildet. De er mer tilgjengelig enn noen gang og med dette kommer det en ny utfordring; Nemlig å finne den rette.
Angels, seed, series A og VC. Det er mange ord som brukes til å beskrive de forskjellige investorene og for å gjøre ting enda vanskeligere er de stort sett på engelsk. Men hva betyr de egentlig og når er de aktuelle for ditt behov?
Før du vet hvem du skal kontakte må du vite hvilket stadium du selv er i. Vi deler det grovt opp i tre kategorier: Pre-seed, Seed og VC/PE.
Pre-seed beskrivelsen passer selskaper som er på idéstadiet og som ikke har en positiv bunnlinje. Her er det fokus på produktutvikling og ferdigstilling av en MVP eller prototype. På dette stadiet er verdsettingen av selskapet veldig vanskelig noe som kompliserer det å hente investorpenger. Derfor er ofte løsningen såkalt «soft funding» som her til lands dreier seg om Innovasjon Norge, Forskningsrådet og lignende. Begrepet «bootstrapping» handler om å sette av penger fra lønn andre steder, altså fast eller deltidsjobb og bruke disse midlene på ideen/selskapet. Den famøse forkortelsen FFF står for friends, family and fools, altså de som er villige til å investere egne midler i en uavklart idé helt i den spede begynnelse.
Seed stadiet starter når du enten nærmer deg å være, eller er lønnsom. På dette tidspunktet har du mulighet til å tiltrekke deg mer profesjonelle investorer om forretningsmodellen er god og du har startet å få salg. Den profesjonelle investoren stiller større krav til selskapet og vil ønske å se verdiene som er skapt. På dette stadiet blir selskapets verdi relevant. Alt arbeid som er gjort frem til i dag, samt fremtidige ikke realiserte verdier skal med. Mange ting er fortsatt uavklart og det vet alle parter, men alt må på bordet. Selskapet innehar fortsatt store risikoer og ingen vet helt sikkert hvordan det vil gå. Her er det viktig å ha fokus på en vinn-vinn investering der selskapet får det som trengs for å lykkes og investor belønnes for å ta stor risiko på et tidlig stadium.
VC/PE eller Venture Capital og Privat Equity er når de store aktørene kommer på banen. Nå er selskapet stort og i vekstfase. Disse aktørene gjør grundige undersøkelser av selskapet som krever mye tid. Her er det ikke snakk om å tromme sammen 5-6 forskjellige investorer over flere runder, men heller å finne en god match og jobbe tett med den. Prosessen er veldig krevende og det tar såpass med fokus at det er ønskelig å slippe flere runder med finansiering. Alt ettersom hvor langt selskapet har kommet vil det være naturlig å se på en fremtidig exit for gründer, om det er ønskelig fra begge parter.
Husk: det er alltid unntak som bekrefter regelen og gründere er like forskjellige som alle andre grupper mennesker. Ikke alle passer samme formen. Noen hopper over stadier og andre gjør det ikke. Det finnes eksempler på ideer som går rett til VC/PE markedet og ditto mer voksne selskaper som må et hakk «tilbake» før de kan gå fremover igjen.
Ved å finne ut hvor du selv er i løypen kan du enklere avgrense investorjakten og være tryggere på hva som kreves av de forskjellige.