Denne teksten ble publisert 22. mars 2022. 

Det er helt utrolig at det allerede har gått 1,5 måned siden jeg begynte i Kobben! Tiden har sust av gårde, som sikkert skyldes at jeg har fått møte utrolig mange engasjerte folk og fått være med på spennende diskusjoner og workshops. Det slår meg at mye av aktiviteten som har foregått, har oppstått fordi vi har kunnet være fysisk til stede på (kontoret i) inkubatoren. Det er superenkelt å slå av en kort prat i gangen og hilse på nye ansikter som dukker opp her og der.

Jeg tar meg selv i å tenke at jeg nesten har glemt hvor verdifull den «tilfeldige» praten og det uformelle møte til tider kan være.

I løpet av de siste to årene, har flere kjent på hvordan det er å bare kunne ta et par skritt fra senga, via kaffemaskinen, og bort til kontorplassen. Fenomenet «hjemmekontor» (med stor h, ikke g) har blitt en ny normal for mange og har vist seg ganske effektiv på flere måter. Og som de vanedyrene vi mennesker er, har også mange blitt ganske komfortable med det.

Nå som samfunnet har åpnet igjen, og man faktisk kan komme seg ut blant folk, kjenner nok flere på den velkjente dørstokkmila. Det er også fort gjort å tenke at man får jobbet mer effektivt hjemme, uten avbrytelser fra andre.

Men hva om det faktisk er de små «avbrytelsene» som utgjør den store forskjellen?

Hjemme kan man bli sittende ganske isolert og enspora i tankegangen, og man kan føle seg litt alene om sine problemstillinger. Man har lett for å låse seg fast på et spor hvor det er utfordrende å tenke utenfor boksen.

Det gjelder uavhengig av om man er gründer i et oppstartsselskap, ansatt i en startup eller i en mer etablert bedrift. Den kontinuerlige sparringen med andre er ikke like lett virtuelt og enkeltspørsmål underveis blir kanskje aldri stilt. Raske avklaringer mister på en måte det «raske» ved seg.

Så poenget mitt er vel ganske enkelt at man ikke må glemme verdien av å sitte på et kontor, en inkubator, et gründerfelleskap eller andre steder hvor man kan diskutere store og små utfordringer med andre.

I stedet for å bruke masse tid på å gruble for seg selv, kan sannsynligvis noen andre se muligheter du aldri hadde tenkt på. Dette gjelder kanskje spesielt de som befinner seg i en idé- og oppstartsfase, hvor man har behov for å sparre om valg innen f.eks. strategi og forretningsmodell.

Samtidig kan det like gjerne gjelde etablerte bedrifter som kan hente inspirasjon til å bevege seg i nye retninger. I løpet av få uker har jeg i hvert fall sett flere eksempler på hvor nyttig og motiverende det kan være i et miljø der det alltid er noen man kan diskutere eller slå av en kaffeprat med. Det er virkelig på slike steder at innovasjon, arbeidsglede og kreative prosesser blir til. Velkommen ut av hjemmekontoret folkens!