Torsdag formiddag tok kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup turen til Horten og Forskningsparken for å bli bedre kjent med Kobben og gründerne våre.

Statsråden ble tatt imot av Henrik Bruvik Sæther, inkubatorleder i Kobben, som viste frem lokalene i 4 etasje. Ministeren hadde med seg din politiske rådgiver Bettina Flatland og partikollega Niklas Cederby.

Etter en omvisning og en kort introduksjon til Kobben og miljøet vårt, gikk ferden videre til auditoriet i andre etasje der et knippe utvalgte bedrifter fikk holde en fire minutters presentasjon. Astrup lyttet engasjert med.

Foto av Tidypay og Karoline Idås.
Foto: Helene Vego

Tidypay åpnet ballet ved å fortelle om sitt kassesystem, som gjør det enkelt for små og mellomstore bedrifter å drive bedrift. De har flere integrasjoner som gir SMB-ere betaling og regnskap i ett. De har et stort marked, og Chief Marketing Officer for TidyPay Karoline Idås kunne fortelle de gjør det stort i Europa med blant annet stor kundebase i Storbritannia og Tyskland.

Gen2 Energy var nestemann ut. De har et hjerte for grønn energi og produserer grønn hydrogen som energikilde. Daglig leder Jonas Meyer kunne informere de tidligere i år inngikk avtale med skotske Port of Cromarty Firth om å levere grønn hydrogen til Skottland.

Tobias Lagarhus fra Lagarhus Products AS har laget en dokkingstasjon man kobler sin bærebare pc til. BlackBeast Pro gir laptopen like god ytelse som en stasjonær pc.

Foto av daglig leder for GEn2 Energy.
Foto: Helene Vego

Isak Hasselvold tok turen fra Arneberg for å snakke om sitt selskap FeltGIS. De jobber mot trebruk og tilby skogsarbeidere en letter hverdag. De har utviklet en teknologi der skogbruket enklere kan få tak i og lagre dataen fra hoggstmaskinene sine ved bruk av en «grønn boks».

WAI Environmental Solutions behandler kloakkslam, biorester og organisk avfall ved bruk av pyrolyse. De har utviklet beltetørker og pyrolyseanlegg, og har patent på Synolys, en teknologi hvor biometan blir nedbrytbart til biogass. WAI bruker organisk avfall, som eksempel matavfall, planterester, gjødsel og kloakkslam til å lage biokull. De har de siste årene forsket mye på hvordan organisk avfall brukes som energikilde.

Siste mann ut var Marthin Evensen fra Helse Privat. Han har de siste årene utviklet Helse Privat, en digital helsetjeneste med ca.30 leger tilknyttet. De tilbyr helsetjenester, som legekonsultasjon over nett og henvisning til spesialist. Nå holder de på med et pilotprosjekt sammen med Selvaag Bolig ved navn Hjemmeliv.

Les også: Velkommen til Helse Privat

Les også: FeltGIS sikret 10 millioner kroner til videre vekst

Etter presentasjonene tok statsråden en prat med Gjengangeren. Der hadde han følgende å si:

-Jeg har besøkt mange gründere i Norge den siste tiden og det mye spennende på gang mange steder i landet. Dette vil føre til mye positivt for Norge i årene som kommer. Denne typen arena er viktig. Her både inspirerer og veileder gründerne hverandre. Det bidrar til at gode ideer sette ut i livet og er med på å sette Horten på kartet, sa Astrup til Gjengangeren.

Les saken til Gjengangeren (+)

Foto av fem menn som prater. Gen2 og WAI tok en prat etter ministerbesøk august 2021.
Foto: Helene Vego
Foto av tre menn som prater sammen. Tatt på Forskningsparken.
Foto: Helene Vego