Den lokalproduserte sjokoladen fra Hof har funnet veien til mange hjem og etterspørselen for denne søte fristelsen blir bare større. Nå ønsker teamet bak Odin-sjokoladen å utvide fabrikken slik at de kan tidoble produksjonen.

-Det er veldig hyggelig å jobbe med sjokolade – alle blir jo glad.

Det forteller salgssjef i Odin Chocolate, Kristoffer Klausen. Han er en av to fulltidsansatte i den lille sjokoladefabrikken i Hof, i tillegg til noen deltidsansatte.

-Vi skiller oss ut fra konkurrentene ved at vi lager bean to bar – altså sjokolade fra kakaobønne, og ikke fra kakaomasse som de fleste produsentene i Norge gjør. Dette gir en veldig god smak på sjokoladen.

Selskapet ble opprettet i 2021.

Det hele startet i garasjen til gründer Tor Bjarne Henriksen. Planen var å lage inka-kakao, men det var bare ett lite problem.

-Tor Bjarne skulle bli sunn, så han hadde lyst til å lage inka-kakao. Men det smakte ikke noe særlig, så ble sjokolade istedenfor, forteller Kristoffer.

Nå er det Martin Henriksen og Kristoffer Klausen som styrer sjappa. Tor Bjarne er fortsatt med som styreleder.

Fokus på gode råvarer

I lokalet deres i Hoff sentrum har de to kompisene mer enn nok å finne på. Her produserer, distribuere, markedsfører og selger de den lokalproduserte sjokoladen.

Sjokoladen lages ved at kakaobønnen brennes, på samme måte som med kaffebønner. I likhet med brenning (roasting) av kaffebønnen, gir en høyere temperatur og et sterkere brenn en mørkere og mer bitter smak. En svakere brenn gir en mildere og mer fremtredende kakaosmak.

-For eksempel når vi lager mørk sjokolade, lager vi sjokoladen på bønnen og ikke masse, som gjør at den ikke blir like bitter i smaken, forklarer Kristoffer.

Kakaobønnene importerer de fra Sør-Amerika.

-Vi ønsker at det skal være så naturlig som mulig, så sjokoladen vår har få, gode ingredienser. Her er det kvalitet i alle ledd og vi går bare for gode råvarer.

Høy etterspørsel

Alt produseres og pakkes på fabrikken i Hof. Og det står ikke på kundene. Etterspørselen nå er så pass stor at de ønsker å oppskalere produksjonen.

Nå skal de tidoble produksjonen for å møte etterspørselen.

-Vi produserer ca. 200-300 plater sjokolade daglig. Målet er nå å øke det til 2000 plater per dag. Vi har høy etterspørsel, så det er egentlig produksjonen det står på nå, forklarer Kristoffer.

Sjokoladen finner du i utvalgte butikker og på nettsiden deres.

I starten av 2023 inngikk de en avtale med NorgesGruppen. I 30 av deres butikker er det nå mulig å finne Odin-sjokoladen. I tillegg til dette, er Kristoffer mye rundt på butikker og ulike festivaler for å markedsføre sjokoladen.

-Responsen har vært veldig god, forteller han.

Hjelp fra Kobben

Kristoffer tok kontakt med Kobben for å få hjelp til den neste fasen de nå går inn i. Mye spennende er på gang og da er det godt å ha folk man kan rådføre seg med forteller han.

-For å øke produksjonen trenger vi flere maskiner. Dette trenger vi kapital til så vi er nå i kontakt med investorer.

Han forteller hjelpen fra Kobben har kommet godt med.

-Vi har fått veldig bra hjelp fra Kobben. Blant annet har vi fått god hjelp til det praktiske. I tillegg har de nettverket, som kommer godt med.

Les mer om selskapet her!

 

Skrevet og publisert oktober, 2023.