Å være gründer kan til tider være veldig sårbart. Du er den som er ansvarlig for at det er framdrift i selskapet og når de målene som er satt. Hva skjer så da hvis du blir alvorlig syk? Dette har Kim-André Heggenes fått erfare. Ikke bare en gang, men nå to.
Kim-André Heggenes startet oppstartsselskapet Gripr i 2017, da under navnet Goliath Systemer. I 2022 endret de navn og gikk igjennom en rebranding-prosess.
-Hensikten var å bli bedre forstått. Det skulle være tydelig hva vi jobber med. Vi er her for håndverkeren og trengte noe som viste det, forklarer Kim-André.
Det var en omfattende prosess forteller han.
-Prosessen har vært veldig gøy og spennende. Det var en stor og lang prosess å bytte navn, men vi føler at vi traff veldig godt på valg av brand manager. Det har vært en utrolig spennende reise.
Gripr består av et team på 6 fulltidsansatte og flere innleide. De tilbyr en helhetlig projektstyringsplattform for håndverkeren.
Målet for 2023 er å øke staben, hvor de blant annet er på utkikk etter en daglig leder.
-Det er en stilling vi har åpen til vi finner den riktige personen som kan ta over rollen som daglig leder. Ellers håper vi i 2023 å ansette 3 personer til. 1 til på utvikling, 1 til på salg og 1 på marked. Jeg syns det er viktig å bidra lokalt, så det er flere poster vi ikke har «inhouse», men leier inn, som blant annet på markedsføring.
Sykemeldt gründer
Ansvaret som daglig leder og gründer kan gjøre det vanskelig å bli langtidssyk. Kim-André har de siste månedene slitt med sykdom, som har gjort at han i perioder ikke har kunnet jobbe like mye som han ønsker. Nå er han 100 prosent sykemeldt, men helt borte fra jobb er han ikke.
-Å være sykemeldt når man er gründer og holder på å bygge opp et selskap er ekstremt krevende. Og så er det veldig lett når man blir syk å få dårlig samvittighet, noe jeg har. Og det skal man ikke ha, for man kan ikke kontrollere at man blir syk, forteller Kim-André.
Da er det godt å ha gode kolleger og styremedlemmer som møter en med forståelse. Sånn har det ikke alltid vært.
Dette er ikke første selskapet Kim-André stifter. Han har vært gründer i over 20 år, og har lang erfaring med gründerlivet. Han har også opplevd det å bli langtidssykemeldt en gang før. Da var ikke situasjonen den samme som nå.
-Jeg opplevde å bli langtidssyk før og det å ikke ha noen leder som kan ta over mens man er syk er veldig vanskelig. Det endte med at jeg måtte ta en kontrollert konkurs fra sykesengen, forteller gründeren.
Men jeg lærte mye av det. Blant annet å være åpen og ikke tenke så mye over hva andre sier og tenker.
Han skryter av gjengen i Gripr og fordelen med den flate strukturen og tillitten de har til hverandre.
-Denne gangen har jeg vært heldig med å ha et flott team og et eksternt styre som er «mine sjefer». De har jeg kunnet være ærlig med og fortelle hvordan det går. Og når man er åpen så er det slik at de kan gå inn og steppe inn hvis det er behov for det.
Han trekker også frem at en god plan hjelper.
-Så viktig å ha de i loopen. Ellers er det viktig å ha en god plan og holde hele teamet oppdatert på hvordan det går. Da vet de hvordan de skal jobbe, forteller han.
Fordeler av gründermiljø
Gripr har kontorer på Dhub i Sandefjord og er tilknyttet både gründerhuset Gründeriet og inkubatoren Kobben.
-En av de viktigste tingene ved å være tilknyttet disse miljøene er nettverk. Det å kunne drodle litt idéer med hverandre og snakke med folk som er i samme situasjon som deg er veldig fint. Enkel tilgang til mange forskjellige mennesker. Det har en kjempe verdi, sier Kim-André.
Han påpeker at de har alle sine ulikheter og dermed ser han en verdi å være tilknyttet de ulike stedene.
-Kobben skiller seg litt fra gründerhusene i form av tilbud og har et litt annet nettverk enn det vi får på Gründeriet. Kobben har blant annet partnere og et nettverk som vi kan få hjelp av til en bedre pris enn markedet. Det er veldig viktig i en oppstartsbedrift. Penger vokser ikke på trær og vi må være nøye med hvordan vi bruker pengene våre. Og tilgang på kapital blir viktig, der er Kobben sin tilgang til investornettverk bra å ha.
-Det er viktig å være en del av sånne grupper, forteller han avslutningsvis.