Har du lyst til å starte egen bedrift, men vet ikke helt hvor du skal starte? Vi har laget en oversikt over noen viktige punkter som hjelper deg i gang!
Research
Først og fremst er det viktig du har gjort research og fått den innsikten du trenger. Det vil være nyttig å gjennomføre en markedsanalyse, slik at du finner ut om idéen din er levedyktig eller ei. Finn ut hvordan markedet er, sjekk ut konkurrenter og se hva de gjør. Hva er det din idé får til bedre enn konkurrentene? Er det en etterspørsel på det du tilbyr? Ved å finne ut så mye som mulig om markedet og tilegne deg ekspertise på området, gjør det deg godt rustet til veien videre.
Det finnes mange ordninger for gründere, både når det gjelder rådgiving og finansiell støtte. Mange kommuner har en næringssjef du kan kontakte for å høre hvilke ordninger som kan hjelpe deg. Ta kontakt med din kommune, de vil videreføre deg til en inkubator eller et gründerhus i din kommune.
Forretningsplan
Når du har tilegnet deg innsikten du trenger, er det på tide å lage en forretningsplan. Dette er et dokument som beskriver virksomheten din og hvordan du har tenkt å drive den. Å ha struktur og orden i virksomheten er viktig. Forretningsplanen er først og fremst et styringsdokument for din egen del, men det vil også være nyttig å ha når du skal ut på markedet for å hente kapital. Et viktig verktøy her er Business Model Canvas som består av 9 byggeklosser som vil hjelpe deg kartlegge forretningen din.
Økonomi
Økonomi og finansiering er ofte den største bekymringen til ferske gründere. Hvordan skaffe kapital, regne ut kostnader og ikke minst hvordan komme i kontakt med investorer og finne riktig investor. Når det gjelder økonomi så er det viktig at du har full kontroll på bilag og kvitteringer. Det finnes mange gode løsninger for styring av økonomi, men er ikke økonomi din sterkeste side kan det være en god investering å skaffe seg en regnskapsfører.
Når du har funnet ut om forretningsideen din er en god idé, er neste steg å registrere et foretak. Dette gjør du på altinn.no. Det finnes ulike valg av selskapsform, så her må du gjøre et valg basert på din forretningsidé. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal registrere bedriften, hvilken selskapsform å gå for og forstå rammevilkårene. Her har vår samarbeidspartner Sparebank1 laget en enkel oversikt. Er du usikker, ta kontakt med noen som kan det!
Les også: Hvordan finne riktig investor?
Bygg nettverk
Fortell om din forretningsidé! Ikke vær redd for å spørre om hjelp eller ta kontakt med andre gründere og personer i næringslivet. Når du snakker om bedriften din til andre, er det ofte enklere å skjønne hvilke områder av idéen din som fungerer og hvor det trengs forbedring. Kompetansedeling og nettverk er viktige elementer i en startup, så ikke vær redd for å ta kontakt med andre. I startfasen kan det være skummelt å skulle dele ettersom man ikke har noe ferdig produkt å vise til, men husk at feedback er med på å bygge et sterkere produkt.
Kontor
Mange idéer blir til på hjemmekontoret, men for å vokse kan det lønne seg å finnet et kontorfellesskap eller gründermiljø. Det er mange fordeler ved å jobbe i et kontorfellesskap, blant annet blir du en del av et sosialt felleskap, tilgang på rådgivere som veileder og støtter deg hele veien og ulike verktøy som er godt å ha som gründer. Hvem vet, kanskje finner du en forretningspartner eller et nytt teammedlem? I Kobben har vi sett flere tilfeller av dette.
Ved å følge disse stegene er du på god vei til å starte egen bedrift. Lyst på litt veiledning? Vi i Kobben hjelper deg gjerne videre på din ferd. Ta kontakt for en uforpliktet prat.