Det startet med en prat i nabolaget. Et felles klimaengasjement. Viljen til å omstille.

Gen2 Energy har vokst til å bli et selskap i front av Norges hydrogen-satsing. De ble nylig tildelt 719 millioner kroner fra EU og planene om å etablere hydrogenproduksjon i Mosjøen går som planlagt.

Selskapet er med på å bygge opp en ny grønn industri, en omfattende oppgave som er både tid- og kapitalkrevende. Men bak investorer, eksportplaner og hydrogenproduksjon ligger det en gründerhistorie om lagarbeid, omstilling og verdier.

Korona endret alt

Det hele startet i Åsgårdstrand for over seks år siden. Fem gründere, fire fra Åsgårdstrand og én fra Asker, gikk sammen om en idé.

Egentlig skulle de satse på solenergi. Ra Energi ble stiftet i 2019 og gutta var klare for å tilby solcellepanel til folket.

Men så kom korona, strømprisene falt og regnestykket sprakk. Da måtte planen justeres, eller som det heter i startup-verden: de måtte pivotere.

– Det var ikke lenger marked for solcellepanel, så da måtte vi finne på noe annet, forteller Terje Simonsen, en av de fem gründerne i Gen2 Energy.

Terje forklarer at det var Per Kristian Fett som foreslo at de skulle drive med hydrogen. De fant fort ut at her lå det et mulighetsrom som ikke var tatt.

– Europa vil ha hydrogen, og i Norge har vi mye overskuddskraft så vi tenkte dette var en perfekt match.

Godt å ha noen å lene seg på

Terje har vært med fra starten av. Klimaengasjementet ble tent etter han hadde en drøm som fortalte han at han måtte gjøre noe med klimaendringene. Etter det klarte han ikke å slutte å tenke på klimautfordringene verden står overfor. Han ble helt oppslukt av temaet og det var det eneste han snakket om på fest eller hjemme. Til slutt fikk kona nok.

– Da fikk jeg klar beskjed av kona å finne noen andre med samme lidenskap, forteller Terje og humrer.

Han kom i prat med nabo og venn Jan-Fredrik Råknes, som ble med på idéen om å starte selskap. Så fikk de med seg Svein-Erik Figved, Per Christian Fett og Kristian Sjøvold.

En av nøkkelfaktorene bak fremgangen, mener Terje, er sammensetningen av teamet.

– Alle gründerne har sine styrker som gjør at vi utfylte hverandre og ble et bra team.

Det mener han har vært en av suksessfaktorene.

– Tenk team med en gang. Trekk til deg dyktige folk, og få med deg folk som er god på ting du ikke er så god på, og som tenker annerledes enn deg.

Gründerne bak Gen2 Energy: Terje Simonsen, Jan-Fredrik Råknes, Kristian Sjøvold, Svein-Erik Figved og Per Christian Fett.
Gründerne bak Gen2 Energy: Terje Simonsen, Jan-Fredrik Råknes, Kristian Sjøvold, Svein-Erik Figved og Per Christian Fett.

Han beskriver flere situasjoner gjennom de siste seks årene der det har vært avgjørende å ha med seg de andre i teamet.

Hva har de andre gründerne betydd for deg?

– Jeg er en følelsesmann så det har til tider vært mye nerver og da er det godt å ha noen å gå til og prate med, som jeg kan roe nervene sammen med.

I 2020 får de behov for møterom og kontor, og tar kontakt med inkubatoren Kobben. Siden den gang har de hatt kontorer hos Kobben på Forskningsparken, og etter hvert også lokaler i Oslo og Mosjøen.

– Det har vært veldig hyggelig å være en del av Kobben, forteller Terje.

Tips til gründersuksess

Terje forteller engasjert om oppstarten, om prosjektet og ikke minst om hvordan skape bærekraftig omstilling. Det er tydelig at han brenner for temaet.

Både grønn energi og skape bærekraftige løsninger, men også gründerskap, team og bygge solide bedrifter. Og han har flere gode råd til deg som ønsker å starte eget selskap.

– Ingen idé er for god til å ikke deles. Alene kommer du ingen vei. Se etter muligheter, kom deg ut og test. Og ikke vær redd for at det ikke er perfekt.

Han tenker seg litt om.

– Det handler mye om å bruke det du har. Du kjenner de du kjenner, benytt deg av det. Ikke vent på det perfekte teamet, produktet eller tidspunktet, legger han til.

Milliondryss fra EU

I mai nådde selskapet ny milepæl. De ble tildelt 719 millioner kroner gjennom EUs hydrogenauksjon, et viktig steg mot å realisere visjonen om et bærekraftig energiskifte.

Nå er de et steg nærmere å levere grønn energi til det norske markedet.

– Det betyr mye å få tilskudd fra EU. Det gir selvtillit å få en slik anerkjennelse, forteller han avslutningsvis.

LES OGSÅ: Terje har tidligere skrevet om å benytte seg av det man allerede kan, og har. Det kan du lese her!