Fra å være 5 gründere til nå 14 ansatte og flere investorer på laget går det fremover for hydrogen-selskapet.

– Vi har fått med oss mye kompetanse. Det er folk som har gått fra sikre stillinger i store selskaper til Gen2 Energy, noe som viser at dette er noe å satse på, forteller medgründer og kommunikasjonsansvarlig Svein-Erik Figved.

Gen2 Energy, som er bedrift hos Kobben, jobber med produksjon, distribusjon og salg av grønt hydrogen i storskala. De har i løpet av det siste året inngått flere eksportavtaler, blant annet med skotske Port of Cromarty Firth.

Med på eiersiden er tidligere Quantafuel-sjef Kjetil Bøen, som fattet interesse for selskapet tidlig.

30.mars i fjor skrev Finansavisen en sak om Gen2 Energy. Der kom det frem at Kjetil Bøen hadde kommet inn på eiersiden, Jonas Meyer fra Sparebank1 Markets inn som daglig leder og Oscar Spieler, med bakgrunn i Frontline, med i styret. Selskapet fikk en emisjon på 60 millioner kroner og ble verdsatt til 300 millioner kroner.

-Det at vi fikk med oss Kjetil Bøen på investorsiden, med hans kompetanse og erfaring, ble på mange måter et kvalitetstegn, forteller Svein-Erik.

Og selskapet har kommet langt på kort tid. Nå ønsker de å etablere produksjon her i Norge. De har inngått en intensjonsavtale om kjøp av areal for å bygge to hydrogenfabrikker i Mosjøen i Vefsn kommune, noe som har vakt betydelig interesse med blant annet besøk av statsminister Jonas Gahr Støre. De er også i full gang med å prosjekterere et fabrikkanlegg i Suldal kommune i Ryfylke.

-Det gir energi og styrker vårt engasjement og motivasjon å se ting faller litt på plass, forteller Svein-Erik.

For ikke så lenge siden var statsminister Jonas Gahr Støre på besøk i Mosjøen, der Gen2 skal drive storskalaproduksjon av grønt hydrogen. Foto: Gen2 Energy

Ifølge Svein-Erik har Gen2 Energy hatt god fremdrift hele tiden selv om det betyr omfattende arbeid.

-Selvfølgelig har det vært krevende og mye jobb, men det har hele tiden vært små skritt i riktig retning.

Les også: Wittario i sterk vekst

«Klima ligger i ryggmargen vår»

Selskapet ble etablert i 2019, med fokus på solenergi. Men gjengen fra Åsgårdstrand fant fort ut det ikke var en konkurransedyktig plan så de snudde seg om og på sensommeren 2020 begynte de å undersøke markedet for hydrogen.

-Vi fant ut at det var et marked og etterspørsel for hydrogen i Europa. Potensialet er stort da Norge har mye overskuddskraft, det vil si vi produserer mer strøm enn vi forbruker. Det fine med grønt hydrogen er at det eneste du trenger for å lage det er kraft i form av strøm og vann, og at det ikke har noen miljømessige utslipp verken i produksjon eller bruk, forklarer Svein-Erik.

Ved at hydrogen-gassen er laget på vann eller vindkraft blir den en miljøvennlig og bærekraftig energibærer. Det finnes flere typer hydrogen (blå, grå og grønn), og det blir bestemt ut ifra hvordan hydrogen-gassen blir laget. Grønt hydrogen bruker fornybar energi, det vil si den blir fremstilt ved elektrolyse av vann med sol-, vind- eller vannkraft.

Svein-Erik forteller klimaaspektet alltid har vært viktig for dem.

Miljø og klima ligger i ryggmargen vår og vi har fokus på sirkulær ressursbruk. Alle ressurser skal brukes optimalt.

Hydrogen er en energibærer som kan brukes i mange sammenhenger, primært som innsatsfaktor i ulike industrielle prosesser og som energikilde i transportsektoren.

Lokaler hos Kobben

Gen2 Energy har vært hos Kobben siden september 2020. Tidligere i høst overtok Kobben lokalene til Innovasjon Norge på Forskningsparken. Inn hit har Gen2 Energy flyttet.

-Flere av våre ansatte bor i Oslo og omegn så vi har et lokalkontor på Lysaker, men hovedbasen er her i Horten. Vi trives godt her på Kobben og syns det er et fint miljø å være i, forteller Svein-Erik.

Les også: Omstilling i en vanskelig tid

Gen2 Energy fikk høre om Kobben gjennom medgründer Terje Simonsen, som var foreleser og veileder på entreprenøskapslinja ved USN.

-Vi fikk etter hvert behov for kontor og tok derfor kontakt med Kobben. Og hos Kobben har vi fått det vi trenger. Det har vært topp, sier Svein-Erik.