Det har skjedd mye på få år for Rasmus og Dan i Rada Labs. Fra å være to studenter med lidenskap for tech og innovasjon til et selskap med flere ansatte, store prosjekter i porteføljen og millioner i omsetning har de vist at det går an å kombinere fulltidsstudier og bygge egen arbeidsplass på en og samme tid.
-Kjernen i Rada Labs er å virkeliggjøre idéer. Det er ikke så viktig om det er våre egne eller kundene våres, forteller daglig leder og medgründer i Rada Labs, Rasmus Tyrén.
I flere år har han sammen med medgründer og CTO i Rada Labs, Dan Trygve Olsrød, jobbet med prosjekter innen app-utvikling, rådgivning og egne innovasjonsprosjekter. Sammen har de bygget selskapet som i dag heter Rada Labs AS.
Å kombinere fulltidsstudier med fulltidsjobb har ikke vært enkelt, men veldig givende forteller gutta. Flere av prosjektene de har jobbet med har blitt brukt i skoleoppgaver, og sånn sett har det i flere situasjoner vært positivt å prøve gründerdrømmen som student.
-Det har vært krevende, men veldig gøy, forteller gründerne
-Det er klart 100 prosent studier og 100 prosent jobb er mange timer i løpet av en dag hvor man holder på med disse tingene, men du får synergier i det også hvor du kan ta med deg det du lærer på skolen og testet det i praksis. Vi har begge snakket om det å lære noe på skolebenken og så komme hit på Kobben på ettermiddagen og jobbe med det og bruke det i praksis har vært en nøkkel for å få høyere karakterer og lære seg fagstoffet bedre, forteller Dan.
Hackhatons og innovasjon
De møttes første gang da de sammen med Vestfold Studentsamsfunn arrangerte i 2017 LAN-parties og hackathons for studenter. Begge studerte ved universitetet, Rasmus økonomi og Dan IT, men det tok ikke lange tiden før de fant ut at de delte samme engasjement og interesse for teknologi og innovasjon, og senere den kvelden satte de seg ned for å klekke ut egne idéer.
-Vi begynte å drodle på idéer og leke med hvordan vi skulle innovere jobbsøkebransjen, forklarer Rasmus.
Og drodlinga ga resultater. Sammen kom de frem til Joober, en app som samler alle jobbannonsene i Norge på ett sted. En snau måned senere deltok de på hackathonet Hack4NO, en konkurranse arrangert av USN og Kartverket.
-Det gikk kjempebra! Vi vant innovasjonsprisen fra NAV, hvor vi vant 1500 kroner og fikk tilgang til et flott nettverk, forteller Rasmus.
Etter konkurransen fortsatte de å arbeide på appen. Gutta fikk tilgang til det de trengte for å lage en fullverdig prototype og på et grupperom på universitet kodet og utviklet de en app som klarte å hente inn alle jobbannonser i landet og sortere de inn i lister.
-Det var starten. Så begynte vi å tenke, hvordan skal vi ta dette videre? Da gikk vi til Innovasjon Norge og søkte om penger til videre utvikling, men der var det tvert stopp, forteller Rasmus.
Hjelp fra Kobben
Det ble ikke noe støtte fra Innovasjon Norge, men en plass i studentinkubatoren til Kobben.
-Jeg husker de første 1500kr investerte vi i datasystemer sånn at vi kunne fortsette med dette. Vi begynte også å selge litt nettsider for å tjene litt penger, blant annet gjorde vi nettsider for flere av gründerne på Kobben og for Electronic Coast, mimrer Rasmus.
Rada Labs gikk etter hvert videre fra å være en studentbedrift til å bli en del av inkubatoren til Kobben. De fikk sitt eget kontor og utvidet teamet. På det meste var de 13 ansatte, nå er de 6 stykker. Ifølge gründerne har nettverket som fulgte med vært essensielt for utviklingen av selskapet.
-Det har vært kjempeviktig å være en del av et miljø som Kobben. Både for å åpne et nettverk for oss, men det har også bygget litt kredibilitet for oss i en tidligfase. I starten fikk vi mye hjelp, blant annet i hvordan bygge forretningsmodeller og hele det metodemessige på hvordan ta våre idéer videre. Det var veldig nyttig for oss, for vi hadde ikke så mye kompetanse på den biten fra før, forteller Rasmus.
-Ja, vi hadde ikke rørt et Business Model Canvas før vi begynte her, legger Dan til.
Flere av de ansatte på Kobben har erfaring som gründere og har jobbet tett opp mot næringslivet. Ikke minst har Kobben jobbet med hundrevis av bedrifter og gründere, hvor noen har fått det til og andre ikke. Dermed vet rådgiverne på Kobben hva som skal til for å lykkes.
-Jeg erfarer at det er veldig lav teksel for å gå og spørre de som jobber her. Det som har vært verdifullt for meg er å kunne banke på døra til hvem som helst i Kobben, sette seg ned og presentere en problemstilling og få input tilbake ved å blant annet høre hvordan andre bedrifter har gjort det, forteller Dan.
Gründerne påpeker det å komme seg bort fra grupperommet på universitetet og inn i et miljø med likesinnede mennesker har hjulpet mye. Og man skal ikke kimse av litt kaffeprat.
-Det er også litt gøy for en kaffeprat kan være bare en kaffeprat, men det kan også være å høre hvordan noen andre har løst et problem eller hvordan det går hos dem, og det kan være mye læring i en sånn samtale selv om man jobber på helt forskjellige felter, forteller Dan.
Nå har gutta flyttet til Oslo. Der planlegger de å fortsette bygge selskapet sitt og fortsette med prosjekter – nåværende og nye.
Les også: satser på grønn hydrogen
Viktig med nettverk
For samtidig som gutta i Rada Labs ble en del av inkubatoren til Kobben, kom de i kontakt med flere andre gründere og investorer på Kobben, som de senere har samarbeidet med. Blant annet kom de i kontakt med Martin Kolbrek og Nicolay Ingebretsen som hadde lignende idé som Dan og Rasmus.
-Vi hadde lignende appidéer, hvor vår het VAPP og deres het Clikk, så da slo vi oss sammen, fikk med oss MTI startup og deres nettverk på laget og begynte å kartlegge prefase i Clikk, forteller Rasmus.
Første steg ble å utforske markedet og lage en prototype.
-Vi begynte med å se på teknologier og hvordan vi kunne løse det. Og så etter hvert få hentet penger fra Innovasjon Norge. Det var kanskje første gang vi knakk koden for å få støtte til web og app fra Innovasjon Norge. Vi skjønte at mye gikk på vinkling og få frem hva slags produkt dette var. Clikk er ikke bare en app, men et verktøy for å knytte kontakter, forteller Dan.
På samme tid fikk Rada Labs henvendelse fra SSN (Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge) som ønsket å lage en app for studentene.
-Vi var veldig aktive i studentmiljøet på USN og deltok på mye av det som skjedde på campus. På den måten kom vi i kontakt med SSN, som ønsket at vi skulle være med på å lage appen fra et student-og-gründer-perspektiv, forteller Rasmus.
Mars 2020, en uke før Norge stengte ned, arrangerte de innovasjonskonkurransen «Ideathon 2020». De inviterte omkring 100 studenter til en helg på Studenthuset på Bakkenteigen for å komme med idéer til det som skulle bli Norges beste studentapp.
-Det kom mange gode idéer og skisser, og etter konkurransen gikk vi videre i prosessen og begynte å kartlegge en plan og idé med utgangspunkt i vinnerlaget (Passord 123) sin idé, forteller Rasmus.
Sammen med SSN og Prosesspilotene gikk de videre for å sette opp systemet. De ansatte majoriteten av vinnerlaget Passord 123 i Rada Labs, ettersom de hadde IT-erfaring, og sommeren 2020 satte de i gang med utviklingen av studentappen.
-Nøkkelordet var «av studenter for studenter». Det skal være brukerdrevet innovasjon, forteller Rasmus.
Men det er tydelig å lage en app tar tid. Prototypen til studentappen var klar sensommeren 2020, men først høsten 2021 var den klar til lansering. Samtidig arbeidet de på andre prosjekter, som blant annet Clikk. Våren 2021 lanserte de en tidligversjon og høsten 2021, samtidig som studentappen til USN ble lansert, lanserte de den fullverdige versjonen til Clikk.
-Det som var litt kult i 2020 var da bikket vi vår første million i omsetning. Det var stort for oss, forteller den daglige lederen.
-Gi slipp noen ganger
Når gründerne blir spurt om hva de har lært av tiden som en tidligfase-bedrift, bruker de litt tid på å tenke seg om. Tre ting står frem; lærende, være åpen og tørre gi slipp.
-Et ord som går igjen hele tiden er lærende vil jeg si. Vi har lært så mye på disse årene. Også tenker jeg noe av det viktigste for en gründer er å være åpen og lære seg å tenke utsiden av boksen, forteller Rasmus.
Gründerne tenker det er noe av grunnen til at Rada Labs har hatt en så stor utvikling de siste årene, nettopp fordi de har turt å være åpen for endringer underveis.
-Se på oss, vi har flere ganger måtte pivotere og endre vår forretningsmodell gjennom prosessen. Vi skulle begynne som en jobb-applikasjon og det har sluttet med at vi er et foretak som utvikler og realiserer idéer innen digitale plattformer, forteller Rasmus.
Dan legger til:
Man må tørre å gi slipp noen ganger. Noen ganger når man tør å gå på utsiden av boksen og tenke nytt så kan større muligheter oppstå enn det man ville hatt i utgangspunktet. Så klart gjelder det å holde fast på visjonen sin, men man burde se det med et bredt syn.
For i alt man gjør er det læring, konkluderer gründerne.
-Vi har sett at vi har måtte gi slipp på idéer løpet av Rada Labs sin levetid, men da handler det om å huske at i alt man slipper så har man en læring. Vi lærte ekstremt mye av vår første app Joober. Og noen ganger får man muligheten til å ta opp igjen hjertebarnet sitt i en senere anledning og bruke gamle kjente caser i en ny setting, forteller Dan avslutningsvis.
Les også: Hvordan starte egen bedrift